באירוע חירום רפואי כל שנייה חשובה, וכשהמכשול העיקרי בדרך לפצועים הוא פקקי תנועה, נכנסת לפעולה יחידת הכוננים של מד"א, עם 6,500 מתנדבים ביניהם חובשים בכירים, פראמדיקים ורופאים המספקים מענה מיידי ברכבם הפרטי, יחד עם אופנועי החירום של מד"א. על מהירות תגובה, יעילות וכל האמצעים בדרך אל המטרה
כשמבחן הזמן הוא מהגורמים העיקריים להצלת חיים, נדרשים פתרונות יצירתיים בדרך להשגת המטרה. ברוח זו השכיל מד"א לתגבר בשנים האחרונות את צי הרכב שלו, במטרה לתת מענה כולל, שיעקוף את המכשול העיקרי בדרך לפצועים: הפקקים.
אחד המיזמים הבולטים בעניין זה הוא יחידת כונני התגובה המיידית, הכוללת כ-650 אופנועים, בהם אופנועי טיפול נמרץ המוזנקים ומגיעים לאלפי קריאות בחודש. המדובר ללא ספק בנדבך נוסף וחשוב למערך רכבי ההצלה בארגון, הנותן מענה רפואי מיידי עד להגעת צוותי האמבולנס/ הניידת לטיפול נמרץ לזירת האירוע.
יחידת התגובה המיידית מונה כ-6,500 מתנדבים ועובדים – מגישי עזרה ראשונה, חובשי רפואת חירום, חובשים בכירים, פראמדיקים ורופאים הפרוסים בכל רחבי הארץ.
הכוננים מצוידים בתיקי כונן מיוחדים הכוללים ציוד עזרה ראשונה, ציוד החייאה וערכת חמצן, כשמאות מתוכם אף מצוידים בדפיברילטורים חצי אוטומטיים, חלקם ברכבם הפרטי וחלקם באופנועי מד"א.
בשנים האחרונות אימץ מד"א את מתכונת "שעת הזהב" – אחד המונחים ברפואה הדחופה המתאר את פרק הזמן הקריטי שבין הפציעה לבין קבלת טיפול אפקטיבי ראשוני ומציל חיים. הטיפול כולל פתיחת נתיב אוויר והנשמה, עצירת שטפי דם, הרכבת חוסם עורקים, מתן נוזלים וקיבוע ללוח גב.
בעת קבלת קריאה במוקד מד"א מועברת הקריאה באופן אוטומטי למערכת הזנקת כוננים ייחודית המשולבת במכשירי מירס ובאפליקציה. המערכת מאפשרת לאתר את כונני התגובה המיידית, הקרובים גאוגרפית למקום האירוע, ולשגר להם את פרטי האירוע, כפי שהתקבלו במוקד מד"א.
גם מערכת ההזנקה הזו היא פיתוח בלעדי של מד"א וראשונה מסוגה בעולם המחברת בין המוקד המבצעי למתנדב הבודד, בהתאם למיקומו ולמיקום האירוע. המערכת היא דו כיוונית ומאפשרת לכונן לדווח חזרה למוקד על יציאתו, הגעתו לאירוע ופרטי האירוע כפי שנמצאו על ידו.
כדי לקצר את זמן ההגעה למטופלים הנמצאים בשטח מורכב, כגון יערות או אזורים המרוחקים מכבישי גישה רגילים, מפעיל מד"א רכבי הצלה מגוונים המותאמים לתנאי השטח הקשים. ביניהם אמבולנסים 4X4, אמבולנסים ממוגני ירי, טרקטורונים, ג'יפים ורכבי גולף ייעודיים לאירועים בתוואי שטח מורכבים המסוגלים להעביר מטופלים מהשטח לאמבולנס.
מד"א מפעיל שני מסוקים שצוותיהם עברו הכשרה ייעודית לטיפול בחולים מורכבים, המרוחקים מבתי החולים. הזנקת המסוקים חוסכת עד שעה בזמן ההגעה לבית החולים, ומאפשרת לצוות מד"א להעניק טיפול מתקדם (כולל ביצוע החייאה ומתן טיפול תרופתי) למטופל בזמן הטיסה, עד ההגעה לבית החולים.
לפני שנה השיק מד"א את סירת הים-בולנס בכנרת המאפשרת הענקת טיפול רפואי בתוך המים, בין היתר במקרים של חבלות וטביעות. על הסירה, שמיועדת לשאת שישה בני אדם, ציוד רפואי מתקדם, הכולל בין היתר דפיברילטור, ציוד הנשמה, אלונקה ועוד.
במסגרת התמודדות עם מגפת הקורונה הוכנסו לשירות המבצעי שני אוטובוסי אמבולנס טיפול נמרץ הכוללים 2 עמדות טיפול נמרץ ו-13 עמדות לטיפול בפצועים קלים בכל אחד המשמשים את מד"א לפינוי המוני באירועים רבי נפגעים.