כח

הדם

יובל בן משה

עידן הקורונה הציב בפני שירותי הדם של מד"א אתגרים לא פשוטים, זאת לצד פעילות אינטנסיבית ותפעול הבנק הלאומי לחלב אם ובנק הדם הטבורי. ראיון מיוחד עם פרופ' אילת שנער, סמנכ"ל שירותי הדם של מד"א, הנלחמת עד טיפת הדם האחרונה 

הדמייה של בנק הדם החדש שנבנה בימים אלה ברמלה | פרופ' אילת שנער, סמנכ"ל שירותי הדם של מד"א

האחריות על משק הדם בישראל, היא משימה שמרגשת את פרופ' אילת שנער, כל בוקר מחדש. פרופ' שנער, מומחית בהמטולוגיה, עומדת בראש שרותי הדם של מד"א, מבינה את גודל המשא המוטל על כתפיה: "למד"א הגעתי מבית חולים הדסה עין כרם. הוקסמתי מהמסירות הבלתי נתפסת של האנשים. גם העובדים וגם המתנדבים. בכל בוקר אנחנו באים לעבודה כדי להציל חיים. עשיתי זאת גם כרופאה המטולוגית בהדסה, אבל במד"א זה אחרת", מספרת פרופ' שנער.
כשהצטרפה למד"א, ידעה פרופ' שנער שהימים האינטנסיביים שהכירה כרופאה בבית החולים, יהפכו אינטנסיביים עוד יותר. אלא שלא שיערה עד כמה, עד שהגיעה מגפת הקורונה.

הקורונה הציבה בפניכם אתגרים רבים, כיצד התאמתם את עצמכם למצב?

"יש לנו שני אתגרים בעת הזו: האחד הוא הגדלת ושמירת מלאי הדם, השני הוא איסוף פלזמה ממחלימי קורונה כדי לתת אותה לטיפול בחולים. 

מדובר בשני פרויקטים גדולים וחשובים שדורשים תשומת לב מרובה. כבר בתחילת חודש מרץ, הבטנו אל מדינות אחרות וראינו שהסכנה העיקרית היא שתהיה ירידה משמעותית במלאי הדם. אנשים יהיו חולים או יחששו להגיע לתרום דם. ולכן, תכננו והגברנו את תרומות הדם והכפלנו את מלאי הדם בחודשים מרץ אפריל. לנוכח הסגר שהוטל, המעבר לעבודה מהבית, סגירת המוסדות האקדמאים, האיסור להיכנס לבסיסי צה"ל, היינו צריכים להיערך אחרת. אז בגל הראשון, שינינו את צורת העבודה והעברנו אותה להתרמה בשכונות. היות ורוב האנשים היו בבית, פנינו למובילי דעה בשכונות ובבניינים רבי קומות, והגענו לשכונות עם אמבולנס ובו 4 מיטות, כדי להתרים כמה שיותר תורמי דם. נעזרנו גם בגדוד המילואים של מתרימי דם (גשד"ם), ובעזרתם הצלחנו להכפיל את מלאי הדם הנדרש. הדבר נתן לנו אורך נשימה עד סוף הגל הראשון, כי תמיד צריך לזכור שמנות הדם טובות רק לשלושים וחמישה יום".

ומה המצב נכון לחודש ספטמבר 2020 ורגע לפני חגי תשרי?
"שירותי הדם של מד"א נמצאים כעת שוב במצב של חוסר בתרומות דם וקוראים לציבור להגיע ולתרום דם, בשל ירידה משמעותית במלאי הדם בישראל. המחסור החמור נגרם בשל הירידה בזמינות האתרים בהן ניתן לבצע התרמות בתקופת הקורונה. במקומות עבודה רבים עברו לעבוד מהבית, אזרחים רבים נמצאים בבידוד ועקב כך צומצמו האפשרויות לקיים התרמות דם גדולות באזורי עסקים, משרדים, בבתי ספר, בצה"ל ובמקומות ציבוריים נוספים. חשוב לזכור כי לדם אין תחליף וכי כל מנת דם יכולה לסייע להציל את חייהם של שלושה חולים או פצועים שזקוקים לתרומה. בעקבות הקושי המשמעותי לגייס את כמות הדם הנדרשת והירידה במלאי הדם עלולים להיגרם קשיים באספקת הדם לבתי החולים, שיכולים להביא לפגיעה של ממש בפעילות הרפואה השוטפת ולדחיית ניתוחים, ובמוכנות למצבי חירום. המחסור עוד צפוי להתגבר בשל חגי תשרי הקרבים. בהיותנו בנק הדם של המדינה, זו המשימה המוטלת עלינו, להגדיל את מלאי מנות הדם ולשמור עליו".

 

האתגר השני אותו הזכרת הוא איסוף פלזמה.
"הרעיון באיסוף פלזמה (שהוא החלק הנוזלי של הדם) מאדם שהבריא, טמון בעובדה שאם מערכת החיסון שלו עבדה, אזי בפלזמה שלו יימצאו נוגדנים נגד הנגיף. בעבר ניסו לטפל באמצעות עירוי פלזמה שמכילה נוגדנים גם במגפת האבולה באפריקה, ובישראל השתמשנו בטיפול דומה בחולים בקדחת הנילוס המערבי. הרעיון הוא לתת בעירוי נוגדנים מוכנים שיצרו המחלימים לחולים שנדבקו ולא הספיקו לפתח נוגדנים משלהם. בשפה המקצועית קוראים לזה 'חיסון פסיבי'. איסוף הפלזמה נעשה בשיטה שונה מתרומת דם, בכך שמחברים את התורם למכונה שלוקחת דם, מפרידה את הפלזמה, ואוספת אותה בשקית מיוחדת, מחזירה לתורם את כל תאי הדם, עד שמגיעים לכמות של חצי ליטר ואז מפסיקים".

מכמה אנשים שפיתחו נוגדנים לקורונה אספתם פלזמה?
"עד היום אספנו פלזמה מ-2000 תורמים, כשמכל תרומה מכינים 3 מנות של פלזמה לעירוי. המטלה שקיבלנו ממשרד הבריאות היא לאסוף פלזמה מ-5000 תורמים. עד היום טופלו בישראל כ- 700 חולים. אנחנו יודעים שככל שנותנים את הטיפול מוקדם יותר, ולא מחכים שהחולה יתדרדר, ובפלזמה יש נוגדנים ברמה יפה, הסיכוי להצלחה גדל. הניסיון שלנו נתמך ע"י פרסומים דומים על 70,000 חולים שטופלו בעולם עם מסקנות והמלצות דומות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שזהו טיפול ניסיוני, כמו רוב הטיפולים במחלת ה COVID19- וארגון הבריאות העולמי עדיין חלוק בעניינו".

לדם אין תחליף וכל מנת דם יכולה לסייע ולהציל את חייהם של שלושה חולים או פצועים שזקוקים לתרומה

מרימים תרומה

מרכז שירותי הדם החדש של מד"א יושק בקיץ 2021 הודות לנדיבותו של מר ברנרד מרקוס, יהודי אמריקאי מפלורידה שתרם 25 מיליון דולר לטובת הקמתו. במד"א החליטו להעניק לו את הכבוד ולקרוא למרכז של שמו. המבנה החדש יהיה בן 3 קומות, שחלקו נבנה מתחת לאדמה, מה שהופך אותו למאובטח ומוגן מירי טילים, לוחמה ביולוגית ורעידות אדמה. המבנה המתקדם יאפשר לצוותי ההתרמה ומעבדות הדם להמשיך בעבודתם תחת כל איום מתפרץ או מתמשך, ולהבטיח את אספקת הדם למדינה גם בזמנים הקריטיים, שכן מד"א אחראי על 100% מאספקת הדם לבתי החולים ולצה"ל.
שותפים חשובים לתרומה הם בני הזוג ד"ר מרים ושלדון אדלסון, שתרמו 12 מיליון דולר, וכן תורמים נוספים מאנגליה, קנדה ועוד באמצעות אגודות הידידים בעולם.

פרס לאיכות ולמצוינות

מעבר לשמירה על כמות מנות הדם, המטלות החשובות האחרות הן להקפיד על איכות ובטיחות מנות הדם ככל שניתן, ברמת הידע הקיימת ב-2020. מאמץ רב מושקע באבטחת איכות מנות דם, החל מהמפגש הראשוני עם תורמי הדם המתנדבים, ביצוע בדיקות (סרולוגיות ומולקולריות) ברמה הגבוהה היותר, לקביעת סוג הדם ולזיהוי מוקדם של נגיפים וחיידקים שעלולים להיות מועברים בדם, הכנת מרכיבי דם באיכות הגבוהה ביותר, אחסונם ואספקתם לבנקי הדם בכל בתי החולים בארץ ולצה"ל.

ומתבגרת ובשנים הבאות נזדקק להגיע להתרמת ועיבוד כחצי מיליון מנות דם בשנה. בנוסף, המרכז החדש מאפשר להכניס טכנולוגיות ושיטות מתקדמות כמו למשל 'נטרול פטוגנים'. זו שיטה בה מכניסים לתוך הדם חומר שמחפש ופוגש מולקולות של RNA או של DNA, מתחבר אליהן ומשמיד אותן. פעולה זו יכולה להתבצע במקרה שבדם יש חיידקים, וירוסים, פרזיטים כמו מלריה, בעצם כל דבר שאנחנו לא רוצים שיהיה בדם. ייחוד נוסף למרכז שירותי הדם החדש הוא שכל פעילות המעבדות תהיה תת קרקעית, בשטח שמהווה בעצם מקלט גדול שמספק הגנה נגד התקפות קונבנציונליות, כימיות וביולוגיות ויהיה עמיד גם בפני רעידת אדמה. כך נגביר באופן משמעותי את בטיחות מנות ומרכיבי הדם, ברגיעה ובעיקר במצבי חירום".  


פוטנציאל תרומות הדם התרחב לנוכח העובדה שהתאפשרה תרומת דם לקהילות חדשות.

"בעבר הייתה בעיה עם תרומות דם של מי שהשתייכו לקהילות מסוימות, ושעפ"י נהלי משרד הבריאות לא ניתן היה להשתמש במנות שתרמו לעירוי. לגבי מי שהגיעו מארצות שיש בהן שכיחות גבוהה של איידס ולאחר סערה חברתית בעניין שונו הנהלים וכיום צריך לחכות שנה ממועד עזיבת המדינה האנדמית, ואז אפשר לתרום. הקהילה השנייה לגביה עשינו עבודה משותפת היא קהילת הלהט"ב. הנוהל הראשוני של משרד הבריאות היה שאי אפשר לתת בעירוי דם שנתרם ע"י גבר שקיים יחסים עם גבר משנת 1977. השינוי הראשוני חל ב-2018, בעקבות הנחיות ה-FDA שניתן להשתמש במנות של מי שחלפה שנה מקיום יחסי מין בין גברים. לנוכח אי שביעות רצונם של חברי הקהילה הלהט"בית הפעלנו מיזם מיוחד בישראל: 'פרויקט הפלזמה הקפואה': גבר שמקיים יחסי מין עם גבר, יכול לתרום דם, ללא קשר למועד קיום היחסים ומנת הפלזמה שתרם נשמרת בהקפאה – כמו כל מנות הפלזמה, (אם הייתה תקינה בבדיקות). אם יגיע שוב  לתרום דם לאחר 4 חודשים, והתרומה הבאה תימצא גם היא תקינה, אז מנת הפזלמה הקפואה תסופק לעירוי, בהיותה בטוחה ותקינה. מאז החלת תכנית הפלזמה הקפואה כ-1,000 איש מהקהילה באו לתרום וחלק משמעותי ממנות הפלזמה של מי ששבו לתרום אכן סופק להצלת חיי חולים".

לצד הפעילות של שירותי הדם, נחתם ביניכם לבין משרד הבריאות הסכם להפעלת בנק החלב. על מה בדיוק מדובר?
"מסתבר שמדינת ישראל היא המדינה היחידה ב-OECD שאין לה בנק מפוקח, מסודר, לחלב אם ולא היה מענה מסודר ומבוקר לפגים ששוקלים מתחת לקילו וחצי ושעלולים לחלות במחלת מעי קשה במיוחד, ולאימהות שלא יכולות להניק מסיבות רפואיות. לכן משרד הבריאות פנה למד"א ושאל אם נהיה מוכנים לטפל במתן פתרון הולם וראוי לחוסר הזה. כמובן שענינו בחיוב והקמנו את הבנק הלאומי לחלב אם. הוא פועל כרגע במד"א ירושלים אבל גם הוא יעבור איתנו למבנה החדש ברמלה. כבר התחלנו לקבל חלב מאימהות מיניקות ומתנדבות שיש להן הרבה חלב, או שהתינוק שלהן נפטר והקפיאו חלב עבורו. מנות החלב כבר סופקו לכ-10 פגים ותינוקות שעלו יפה במשקל, כתוצאה מקבלת טיפול חשוב ומציל חיים זה".

ויש באחריותכם בנק נוסף, בנק הדם הטבורי הציבורי. מהי הפעילות שלכם בתחום הזה?
"במסגרת בנק הדם הטבורי אנחנו פונים ליולדות, ומבקשים את רשותן לאסוף את הדם מתוך השיליה אחרי הלידה. חשיבות הדם הטבורי היא בכך שהוא עשיר בתאי אב של מערכת הדם, בדומה למוח העצם. לתאי האב יש פוטנציאל להתפתח לסוגים רבים ושונים של תאי דם. המנות שנאספות בחדרי לידה, במספר מרכזים רפואיים בארץ ע"י מתרימות של שירותי הדם, מועברות למעבדת בנק הדם הטבורי. שם אנחנו מפיקים מהן את תאי האב מקפיאים ומציעים אותו למי שזקוק להשתלת מוח עצם בארץ ובעולם. אנחנו עדים לסיפורים מדהימים על הקשר הגנטי בין דם טבורי של ילודים מישראל למי שחיים בארצות שונות, כולל לדוגמה בארגנטינה או בברזיל קשר גנטי מרגש וארוך שנים עם היהודים אנוסי ספרד'".

60 שנים של תרומות דם

כשד"ר דוד כהן שימש רופא תורן בחדר המיון של ביה"ח קפלן, לפני למעלה מ-60 שנה, חייו השתנו בגלל ילד אחד. אל המחלקה הובהל ילד שנפצע, וזקוק היה לתרומת דם באופן דחוף – פעולה שלא הייתה נהוגה ומקובלת באותה התקופה. כשמשפחתו של הילד סירבה לתרום ולא היו מנות במלאי, לא חשב ד"ר כהן פעמיים, ובהיותו בעל דם מסוג Rh O שלילי רץ לבנק הדם ותרם מדמו. בזכות אותה מנת דם – הילד ניצל. מאותה העת החליט דוד להקדיש את חייו להעלאת המודעות לנושא ומאז ועד היום, למרות שחגג השנה 88, הוא תרם לשירותי הדם של מד"א יותר מ-150 מנות דם. ד"ר כהן מחיפה, כיום מומחה לרפואה פנימית וגריאטרית, ניפץ את הסטיגמה ושימש דוגמה לחבריו ומטופליו, ע"י מתן תרומת דם באופן קבוע. ד"ר כהן תורם דם כבר 55 שנה במגן דוד אדום, ולמרות גילו המתקדם ומשבר הקורונה – הוא לא מתכוון לעצור. גם כיום, כשהוא מתקרב לגיל 90, הוא מתייצב שלוש פעמים בשנה בבנק הדם של מד"א – ותורם דם. וכאילו לא די רק בתרומות הדם- בזכות מעורבותו הקבועה בנושא, תרמה משפחתו ניידת שמשמשת את צוות בנק הדם של מד"א בחיפה לביצוע התרמות דם. בניידות זו מתבצעת התרמה של אלפי מנות דם מדי שנה.

וזו בוודאי לא הפעילות הבינלאומית היחידה של שרותי הדם במד"א.
"יש לנו פעילות בינלאומית רבה, בגלל שמד"א חבר מן המניין בפדרציה של הצלב האדום והסהר האדום, ונושא הדם הוא נושא מאוד מאוד רגיש בעיניהם. שירותי הדם של מד"א נמנים בין כ-20 חברות, national societies שיש להן – בנק דם ברמה A, והשירות בהן ניתן מגיוס התורמים ועד האספקה לבתי חולים. שירותי הדם של מד"א עומדים בשורה אחת עם שירותי הדם של אגודות גדולות ומכובדות כמו הצלב האדום האוסטרלי, האמריקאי או אגודות אירופאיות כגון הצלב האדום בפינלנד, גרמניה ואוסטריה. כמנהלת שירותי הדם של מד"א אני חברה בגוף המייעץ לצלב האדום בנושא ומרגישה גאווה לייצג את מד"א ומדינת ישראל. במפגשי הגוף המייעץ יש חילופי מידע בנושאים שונים והאגודות לומדות זו מזו. לדוגמה אנחנו מתגאים בארץ בכך ש-75% מתורמים הדם בישראל הם צעירים עד גיל 40, בעוד שבאירופה, ביפן ובאוסטרליה, התורמים מתבגרים ויש קושי לשמור על הצעירים כתורמי דם. מאידך, אנחנו מתעדכנים בכל הקשור לביצוע בדיקות, הכנת מרכיבים וניהול מלאים במצבים שונים".

אלפים ינצלו בזכותם

בני הזוג אדלסון, ד"ר מרים ושלדון, שינו את פני המציאות בישראל והצילו את חייהם של אלפי אנשים, וכל זאת בצנעה ובמהלך שרק למעטים היה ידוע עליו. על התרומה המיוחדת שתבטיח עתיד טוב ובטוח יותר לכולנו // ענבל ראוכורגר – דיין
מגן דוד אדום נדרש למשימות לאומיות מאומצות ומסוכנות. כשהאינסטינקט האנושי בזמן אסון הוא בדרך כלל לברוח ולהסתתר, צוותי מד"א שועטים קדימה ומגנים, לעיתים בגופם, על הפצועים ובשל כך חשופים לסכנה אמיתית כמו לדוגמה בפיגוע בהר הבית בו נפצע פראמדיק מד"א מירי, או בפיגוע אחר בו נדקר פראמדיק, כשלא פעם הם גם סופגים מטחי רקטות.
מי שעקבו מהצד בדאגה, וחשו רצון לסייע, הם בני הזוג אדלסון, פילנתרופים אוהבי ישראל ואדם שהחליטו לתרום למען ביטחונם של מי שאמונים על חייהם של אזרחי המדינה. בני הזוג תרמו למד"א חמישה אמבולנסים ממוגני ירי שהוצבו באזורי עימות, אשר מאפשרים טיפול ופינוי בטוח מזירות אירועי טרור ובעת מלחמה. אין ספק שהימצאותם מסייעת לצוותים במשימת הצלת החיים ומחזקת את ביטחונה של מדינת ישראל.
בטקס חניכת האמבולנסים הודה מנכ"ל מד"א אלי בין לבני הזוג אדלסון והבהיר: "ייחודם וחשיבותם של אמבולנסים אלו ניכרים ביכולת שהם מעניקים לצוותי מגן דוד אדום להגיע בטוחים ומוגנים לזירות אירועים שונים ולהציל חיי אזרחים שהותקפו, רק בגלל היותם ישראלים ויהודים, וכן את חייהם של חיילי צה"ל המגנים על גבולות המדינה". אך עשייתם הברוכה של בני הזוג אדלסון לא הסתיימה בכך. השניים החליטו לתרום תרומה משמעותית שתסייע בבניית בנק הדם הלאומי של מדינת ישראל, במבנה חדשני וממוגן שיאפשר לארגון לשמור על אספקת דם תקינה לפצועים, חולים ויולדות גם בשעה שישראל תתמודד עם ירי טילים, מתקפה לא קונבנציונלית או רעידת אדמה. 

ד"ר מרים ושלדון אדלסון בטקס הנחת אבן הפינה לבנק הדם החדש ברמלה | צילום: מיקי פריידין

אלי בין: "קיים גם רובד סמוי מהעין, בשקט, בצניעות ובאהבה בהחלטת בני הזוג אדלסון לתמוך בהקמת בנק הדם הלאומי של ישראל. אנו מבקשים להחזיר לכם, ולו במעט בשמם, של כל אלו שחייהם עתידים להינצל בזכותכם ובשמו של מגן דוד אדום. אני מתכבד לבשר לכם כי הנהלת מגן דוד אדום החליטה להעניק את הכבוד הגדול ביותר בתולדות הארגון, מאז הקמתו לפני כמעט תשעים שנה, ולקרוא למטה הארצי החדש של מגן דוד אדום ע"ש משפחת אדלסון".
ד"ר מרים אדלסון: "המהירות, היעילות והחמלה שבהם מגיבים צוותי האמבולנסים לנזקקים הם מדד לעומק המוסרי של החברה. מגן דוד אדום אינו מטפל ביהודים בלבד. פלסטינים רבים יטופלו גם הם על ידי שירות האמבולנס הישראלי. חיים של מוסלמים ונוצרים רבים ינצלו, ואולי עובדה זו תגרום לאויבנו לחשוב מחדש. מגן דוד אדום, אנו גאים בכם. כבוד גדול לנו לעזור לכם". ושלדון סיכם ואמר: "כל המטרה היא להציל חיים". תבורכו.