ברית

ידידות אמיצה

הראשונים היו אנשי הקהילות היהודיות בעולם, שתרמו ורכשו ציוד חיוני לפעילות מד"א. בהמשך יצאה לדרך עמותת ידידי מד"א בישראל, שהעומדים בראשה מוכיחים בפעילותם הנמרצת שבכל הקשור לחיזוק מד"א – השמיים הם הגבול

אי אפשר לספר את סיפורו של מד"א בלי להציג באותה נשימה את סיפורם של ידידי הארגון. האנשים שמלווים אותו מיום היווסדו – מאנשי הקהילות היהודיות ברחבי העולם, ועד לאנשי עמותת ידידי מד"א בישראל, ששמו להם למטרה לחזק את חוסנו של הארגון באמצעות מימון ציבורי לתמיכה בפעילותו.

חברי הנהלת ידידי מד"א בישראל (מימין לשמאל): דני אלמן, פרופ' יהודה סקורניק, אורלי אריאל, גיל ויזר, צילום: אלירן אביטל

מאמץ כלל עולמי

כבר בשנת 1944, לקראת סיום מלחמת העולם השנייה, תרמה אגודת ידידי מד"א בארה"ב בעזרת אגודת "בני ציון", שישה אמבולנסים שנשלחו ארצה. מאז ועד היום לא פסקה תרומתה העצומה של יהדות העולם בתחום זה, והרבה מאוד מהישגי מד"א יש לזקוף לתמיכתן המתמדת של אגודות הידידים הפזורות ברחבי תבל.
חמש שנים אחרי, בתקופה הסוערת של מלחמת העצמאות, שיגרה אגודת הידידים בארה"ב לארץ עשרות אמבולנסים, שאפשרו למד"א להתאים את פעילותו למספרם הגדול של הנפגעים בעת שהמדינה הצעירה נלחמה על נפשה בימיה הראשונים.
בעקבות אגודת ידידי מד"א בארה"ב, הוקמו אגודות ידידים בבריטניה, דרום אפריקה ואוסטרליה וגם הן נחלצו לתרום אמבולנסים ומתקנים רפואיים למד"א. גם ברחבי אירופה הוקמו אגודות ידידי מד"א, ביוזמתו של ד"ר יעקב מיכלין, מזכיר מד"א בארץ, שיצא בשליחות הארגון לגייס כספים ביבשת. 

מאחר שקודם לכן היה ד"ר מיכלין רוקח, הוא ניצל את קשריו עם רופאים וחברות תרופות אירופיות, להקמת אגודות הידידים שם ועד מהרה החלו גם אגודות אלה להזרים תרומות נכבדות למד"א.

עם הזמן הצטרפו לחברי אגודות הידידים בעולם גם יהודים ונוצרים אוהבי ישראל ממדינות רבות, בכל רחבי תבל. כיום מגיע מספר אגודות הידידים לכעשרים, שה"צעירה" שבהן היא אגודת הידידות בהונג קונג.
מאז הקמתן מקיימת כל אגודה בארצה פעילות חברתית ענפה, הכוללת התרמה למען מד"א. התרומות הרבות שנאספו בדרך זאת, במשך שנים, אפשרו לא רק לצייד את מד"א במיטב האמבולנסים ורכבי הצלה אחרים, אלא גם להפעיל מערכות חדשניות ויעילות של פיקוד ובקרה, מחשוב ומערכות מידע משוכללות. זאת, בנוסף להשקעות רבות בהדרכה ובריענון הידע של עובדי מד"א ומתנדבי הארגון ובהקמת תחנות מד"א חדשות ברחבי הארץ.

 (מימין לשמאל) מנכ"לית ידידי מד"א אורלי אריאל, מנכ"ל מד"א אלי בין, יו"ר ידידי מד"א גיל ויזר, סמנכ"ל קהילה ד"ר אלי יפה | צילום: אלירן אביטל

yedidey-mada
יפית גרינברג, נשיאת ידידות מד"א, עם אלי בין וגיל ויזר בארוע התרמה. צילום: אלירן אביטל
 

להתאהב במדא

בישראל הוקמה עמותת ידידי מד"א בשנת 2004, כארגון ללא מטרות רווח הפועל לגיוס מימון לפעילות מד"א. למרות שהארגון אינו מקבל תקצוב מדיני, הוא פעל מאז הקמתו להשגת מימון ולסיוע עבור רכישת אמבולנסים, אופנועי טיפול נמרץ וציוד נוסף יקר ערך המסייע לצוותי מד"א בהצלת חיים.
לפני שש שנים מונה גיל ויזר, מהבולטים שבאנשי ההייטק הישראלי, לעמוד בראש עמותת ידידי מד"א בישראל. מה שהחל כמנוי זמני הפך לקבוע וויזר מצא את עצמו מאוהב בעבודת הארגון. ויזר הגיע לעמותה לגמרי במקרה, פרופ' יהודה סקורניק, ששימש כנשיא מד"א התקשר אליו וביקש ממנו לסייע לעמותה.
"הגעתי לישיבות העמותה ועד מהרה נשאבתי לפעילות", נזכר ויזר. "יזמתי והצעתי לחבר חזון ומטרות. גייסנו את אורלי אריאל כמנכ"לית, ועד מהרה חבורת האנשים הנפלאה שמרכיבה את הנהלת העמותה החליטה שאני אהיה היו"ר. 

ביקשתי שזה יהיה זמני, אבל אין דבר קבוע כמו זמני בישראל ומאז אני שם. למרות שאני עסוק מעל הראש בפעילות עסקית, ציבורית וחברתית, התאהבתי במד"א ואני מלא התפעלות ממה שנעשה על ידו ומתרומתו החשובה לחברה הישראלית".
לצד גיוס כספים ותרומות לארגון, המטרות שניסחו ויזר וחבריו לעמותה כוללות חשיפת הפעילות הענפה של מד"א בישראל. "הציבור הרחב שנזקק לשירותי מד"א כמעט ואינו מכיר את הארגון – את היקף העבודה העצום, את יעילותו ואת המערך האנושי, הלוגיסטי והטכנולוגי המסועף שעומד מאחוריו", אומר ויזר. "מד"א הוא ארגון ללא כוונות רווח, שבנוי מסביב למצוינות ופועל ברמה הכי גבוהה שיש. הכל נבנה סביב המטרה של הצלת חיי אדם. מעטים למשל יודעים, שמד"א אינו מתוקצב ע"י המדינה וכל הכנסותיו מגיעות ממכירת שירותים ומתרומות, ואנו מדברים על תקציב שנושק למיליארד שקלים בשנה. זה יוצר אתגר כספי לא קטן ואנו כידידי מד"א נרתמים לעזור".

נתינה עתירת מד"א

גם אורלי אריאל, מנכ"לית ידידי מד"א בישראל, ומי שמובילה את פעילות העמותה מאמינה כי מחובתה של עמותת הידידים בארץ לשמש כגוף עליו נשען הארגון בדרך למימוש חזונו. "יתרה מזאת, מעצם העובדה שעמותת הידידים פועלת בארץ היא מחוברת לכלל מהלכי הארגון ותומכת בפעילויות "אד הוק" שהארגון נדרש להם", מסבירה אריאל. "העמותה בארץ מהווה מכפיל כוח עצום למימוש פרויקטים שהארגון רואה בהם כחיוניים וחשובים לשינוי פני המציאות בתחום הצלת חיים בישראל".
אלו פרויקטים משמעותיים וחיוניים יצאו לדרך בשנתיים האחרונות בזכות עמותת הידידים?
"פרויקטים רבים מקבלים תמיכה שוטפת מעמותת הידידים, כמו הגדלת צי רכבי ההצלה, אמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ ואופנועים ועוד. בשנתיים האחרונות בלט במיוחד הסיוע שלנו שנועד להשפיע באופן דרמטי על צמצום זמני התגובה של מד"א וההגעה לזירות השונות כמו גיוס תורם להצבת סירת ים-בולנס בכנרת, שמאפשרת להעניק שרותי הצלת חיים בלב ים עם כל הציוד המתקדם, ממש כמו באמבולנס טיפול נמרץ. העמותה אף סייעה בגיוס כספים להקמת תחנת מד"א בלב השרון, המעניקה שירותי הצלת חיים לישובים באזור השרון".
כשבוחנים את פעילות הארגון, ההולכת ומתרחבת בהתמדה, מבינים גם את היקף הסיוע הכספי של עמותת הידידים. לאחרונה היתה שותפה העמותה לפרויקט חדשני ופורץ דרך לפרישת עמדות החייאה במרחב הציבורי שמטרתו להנגיש את מכשיר החייאה (ׁׁׁדפיברילטור) לציבור הרחב ולהיאבק בתמותה הגבוהה מדום לב.

קותי מנסדורף ושמעון ז'יטניצקי 

"עד כה הוצבו כ- 130 עמדות החייאה ובימים אלו מותקנות כ-500 עמדות בדוכני מפעל הפיס, תודות לשיתוף פעולה של מד"א ומפעל הפיס", מסבירה אריאל.
והיד עוד נטויה. כחלק מחזונו של הארגון לייצר מערך אזרחי תומך במצבי חירום לאומיים הפיקה העמותה ספר הדרכה בנושא עזרה ראשונה שהופץ בסטימצקי ונמכר ביותר מ- 20,000 עותקים. הספר תורגם לשפות שונות ושווק גם לקהילות יהודיות בעולם. הספר הוא הראשון בסדרת מדריכי הסברה לציבור, כשהשני בסדרה "מדריך מד"א לעזרה ראשונה בילדים ותינוקות", יופץ בערב ראש השנה וגם הוא יימכר ברשת "סטימצקי".
מה היה חלקה של העמותה בימי הקורונה?
"בפרויקט חירום לאומי להתמודדות עם מגפת הקורונה, סייענו לצייד אלפי כונני מד"א בתיקי כונן מקצועיים. בנוסף רכשנו שני אוטובוסים לארגון שהוסבו כאוטובוסים לטיפול נמרץ לפינוי המוני, דבר המאפשר פינוי בו זמנית של עד 13 מטופלים וחוסך שימוש ב- 15 אמבולנסים. אחד מהאוטובוסים נרכש בסיועה של חברת נסטלה-אסם".
אלו פרויקטים נוספים עומדים על הפרק?
"אנו שואפים להמשיך לחזק את מד"א ולשמור עליו כארגון חדשני וגמיש הפועל במקצועיות בלתי מתפשרת. ירידה בהיקפי התרומות הוא האיום הגדול ביותר על מד"א, והוא בהחלט איום שמרחף בימים אלו יותר מבעבר. מאחר ומד"א אינו מתוקצב על ידי המדינה וכל משאביו הם מכספי תרומות, אנו פועלים בימים אלו לאפשר למד"א לשווק לעולם את הידע והמקצועיות שלו ולייצר חלופה עתידית לירידה בהיקפי התרומות".

צילום קבוצתי של כל נציגי אגודות הידידים שהגיעו מרחבי העולם לאירוע השנתי "אימדק" | צילום: דוברות מד"א