מד"אי

ההצלה

מגוון קורסים, יכולות הדרכה גבוהות ומיומנות מעשית בשטח יצרו למחלקת ההדרכה של מד"א מוניטין כמחלקה איכותית ומקצועית שאין שני לה.
הצלת חיים – מהתיאוריה לפרקטיקה

"כל המציל נפש אחת בישראל כאילו קיים עולם מלא….". האמרה התלמודית הזו היא נר לרגליה של מחלקת ההדרכה במד"א. מטרותיה המרכזיות הן הפצת הידע והקניית כלים לכמה שיותר אנשים באוכלוסייה, הגשת עזרה ראשונה וביצוע פעולות מצילות חיים. וכשזוהי המטרה הנעלה, רבים האמצעים, הדרכים והיצירתיות להנחלת הידע החשוב כל כך.
הקניית הידע לצוותים הרפואיים של מד"א היתה אחד מאתגרי הארגון עוד בימיו הראשונים. ד"ר אריה אלוטין, ששימש כמנהל המחלקה הכירורגית בבית-החולים "הדסה" בתל- אביב, היה המועמד המתאים ואולי גם היחיד, לביצוע משימה זו כמי שקודם הדריך קבוצות נוער בהגשת עזרה ראשונה והיה בעל ניסיון רב בהדרכת רופאים. 

ד"ר אלוטין, שנרתם ברצון למשימת ההדרכה, הבין שללא חוברות עזר עם איורים יהיה קושי רב בהבנת הנלמד והחל לכתוב בעצמו חוברות אלו ולטפל בהדפסתן. החוברת הראשונה בעברית, להוראת עזרה ראשונה, נכתבה ע"י ד"ר אלוטין ביולי 1931 ונשאה את הכותרת "עזרה ראשונה במקרי אסון".

היא חולקה למשתתפים בקורסים הראשונים לחובשים, ואחריה נכתבו ספרי הדרכה עבריים נוספים בנושאי עזרה ראשונה, במניעת תאונות חשמל בבית, בתחבורה ובתעשייה, התגוננות בפני גזים והתקפות אוויר ועוד. בשנות ה-30 התמקמה מחלקת ההדרכה בבית מד"א, ברחוב מזא"ה בתל-אביב משם יצאה תורת העזרה הראשונה לכל סניפי מד"א.

ידע לכלל הציבור

מאז אותם ימים פועלים אנשי מחלקת הדרכה במרץ כדי להתאים את ההכשרות לכלל סוגי האוכלוסייה ולבצע את ההתאמות הנדרשות ברמת התוכן ובשיטות הלימוד, בכדי לאפשר לכמה שיותר אנשים לרכוש את הידע ולהציל חיים. היצע הקורסים המגוון כולל קורסים החל מהרמה הבסיסית (החייאה ועזרה ראשונה) ועד לרמה המתקדמת ביותר הכוללת הכשרת חובשי רפואת חירום, הכשרות ייחודיות לרופאים ואחיות ועוד פרויקטים ייחודיים בעלי חשיבות לאומית. לצרכיו הפנימיים של הארגון אמונה מחלקת ההדרכה על הכשרת 24,000 המתנדבים והעובדים במגן דוד אדום, הן בהכשרות הייסוד והן בריענונים התקופתיים הנדרשים.
אבל המידע האמור, כפי שרואים אותו במד"א, הוא נחלת הכלל ומסיבה זו מובילה המחלקה את תחום הדרכות העזרה הראשונה בכל מדינת ישראל, עם עשרות קורסי החייאה ועזרה ראשונה, המתקיימים במגוון רחב של מוסדות וארגונים ביניהם מוסדות חינוך, בתי חולים, קופות חולים, בתי ספר לסיעוד, מפעלים, ארגונים ביטחוניים, משרדי ממשלה, צבא ההגנה לישראל ועוד.

היצע הקורסים מגוון וכולל בין השאר: החייאה בסיסית ושימוש בדפיברילטור, החייאת ילדים ותינוקות, סביבה בטוחה וטיפול באלרגיה מסכנת חיים, נאמני עזרה ראשונה, מגישי עזרה ראשונה, חובשי רפואת חירום/נהגי אמבולנס, שאיבת דם ורידי במבוגר, עזרה ראשונה למשיטים, ריענון למצילים, מדבירים ומאבטחים, עזרה ראשונה לסיירות הורים, בני מצווה ACLS, PALS PEARS ועוד. בקורסים אלה הוכשרו במהלך השנה שעברה 180,000 אנשים, ביניהם נאמני עזרה ראשונה, אנשי ביטחון, שוטרים, לוחמי אש, רופאים, אחיות, צוותים פרא-רפואיים, גננות, סייעות, מטפלות, מורים ועוד. גם העובדה שרוב הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים בישראל מעדיפים לעבור את ההכשרה השנתית שלהם במד"א מהווה הישג נוסף של המחלקה.
דרך נוספת להעברת הדרכה שתסייע בהצלת חיים, היא הפצת סרטוני עזרה ראשונה באינטרנט. מקרה שהוכיח את יעילותם של אותם סרטונים אירע בירושלים, כשמגי לוגסי תושבת פסגת זאב היתה עדה לפיגוע דקירה.

לוגסי, ללא כל הכשרה רפואית, ביקשה מנהג אוטובוס שעבר במקום לפתוח את דלת האוטובוס, הכניסה את הבחור שנדקר, ותוך שהיא מבקשת מהנהג להזעיק את כוחות ההצלה עצרה את הדימום בעזרת מגבונים. כשנשאלה מאוחר יותר מהיכן שאבה את התושיה סיפרה: "ראיתי בסרטון של מד"א שהכי חשוב לעצור את שטף הדם וזה מה שעשיתי. זה היה הדבר שזכרתי מהסרטון וכך נהגתי".

כ- 900 מדריכי עזרה ראשונה מפעיל מד"א בפריסה ארצית. כולם בעלי הכשרה רפואית, חובשים או פראמדיקים מהמניין הנעזרים בשיטות לימוד שונות כדי להעניק לציבור את כל הכלים למתן עזרה ראשונה במקרה חירום רפואי. ההדרכה מתבצעת בשיטה פרונטלית מול החניכים בכיתה, בשילוב תרגול מעשי באמצעות בובות ועזרי הדרכה מתקדמים ואתר קורסים בו ניתן למצוא מצגות, שאלות תרגול, סרטוני הסבר ובחינה עצמית. בנוסף, ישנם מסלולי לימוד הכוללים לימוד מתוקשב המאפשר לימוד בזמן ובקצב המתאים לחניך. גם קורסים אלו משלבים תרגול מעשי בכיתה עם מדריך מד"א. ההדרכה יכולה להתבצע בשפות שונות: ערבית, רוסית, אנגלית, צרפתית, ספרדית ואמהרית ובמידת הצורך גם בשפות נוספות, (כולל שפת הסימנים).
החדשנות הטכנולוגית מסייעת גם היא כדי להעביר לחניכים את התחושה הקרובה ביותר למציאות ולתרגל טיפול במקרה חירום בדרך האמיתית ביותר. לשם כך נעשה שימוש בציוד מהמתקדמים בעולם לתרגול: סימולטורים חדישים המשלבים יכולות הדמייה, ניהול נתיב אוויר בסיסי ומתקדם, בובות המאפשרות מתן תרופות, ביצוע דפיברילציה, קיצוב והיפוך חשמלי, מתן משוב על איכות ההחייאה הבסיסית ואיכות העיסויים, תרגול מגה-קוד ועוד.

סימן קריאה - מדריך

מדריך חובה בכל בית, בגני ילדים, במעונות ובמוסדות החינוך. ספר זה, הוא המקיף ביותר בכל הקשור לעזרה ראשונה בתינוקות וילדים, ומכיל מבחר נושאים שנועדו להקנות מיומנות מעשית ולספק כלים בסיסיים המאפשרים להגיש עזרה ראשונה.

הספר כולל הנחיות ליצירת סביבה בטוחה, הערכת מצבי חירום רפואיים, מחלות, תופעות נפוצות בקרב תינוקות וילדים וטיפול במצבי חירום שונים. הספר מומלץ להורים ולהורים שבדרך, סבים וסבתות, גננות, סייעות ומטפלות, צוותים חינוכיים ומדריכים בחינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי.

כל ההכנסות ממכירת המדריך הן קודש לרכישת ציוד מציל חיים למתנדבי מד"א.

מייצאים את הידע לעולם

מי שיגיע לקורסי ההדרכה של מד"א ירוויח פעמיים. גם בידע הרחב שירכוש וגם ייהנה משיעורים מרתקים בהנחיית טובי המומחים בתחום בישראל. בין אלה נמנים: המנהל הרפואי של מד"א ד"ר רפאל סטרוגו, רופא מומחה ברפואה דחופה וברפואה פנימית, בעל ניסיון רב שנים בתחומים אלה, חבר בוועדות שונות, מוביל ופורץ דרך בישראל בנושא זה, וד"ר אלי יפה, סמנכ"ל קהילה במד"א, דוקטור למנהל ציבורי ומדעי הרפואה, בעל ניסיון של עשרות שנים בהקמת תוכניות הכשרה ייעודיות, ניהול מערכי הדרכה והתנדבות, חבר בוועדות שונות, מרצה ברפואת חירום באוניברסיטאות ועוד.
ההדרכות המקצועיות האלה זיכו את מחלקת ההדרכה של מד"א בהכרה בינלאומית לאחר שאיגוד איגוד הלב האמריקאי (AHA) הכיר במחלקה כמרכז הדרכה רשמי (ITC) וכשלוחה שלו בישראל, כשהמחלקה רשאית להפיק תעודות של איגוד הלב האמריקאי עבור קורסים מסוימים בהתאם לתנאים ולאמות המידה של ה- AHA.